top of page

AĞIZ KOKUSU

  • Yazarın fotoğrafı: Anıl Yılmaz
    Anıl Yılmaz
  • 4 Tem 2020
  • 3 dakikada okunur

Ağızdaki rahatsız edici kokuya verilen isimdir. Halitozis diye de isimlendirilebilir. Hastalık olarak tanımlanmaz ama birçok hastalığın habercisi olduğu için göz ardı edilmemesi gereken bir durumdur. Sebebine göre belli zamanlarda da olabilir, kalıcı da olabilir.

Patolojik ve fizyolojik koku olmak üzere ikiye ayrılır.

Patolojik ağız kokusu:

Vücüttaki herhangi bir sistemde oluşan rahatsızlık sebebiyle oluşan ağız kokusudur.

Fizyolojik ağız kokusu:

Uyanıldığı an ağızda olan hafif koku fizyolojik olarak kabul edilir. Sağlıklı bir birey sabah uyandığında sindirim kanalında biriken gazlar veya dil sırtında üreyen bakterilerin neden olduğu ağız kokusu ortaya çıkabilir. Dil sırtını fırçalamak ve ağız gargarası kullanmak çözüm olabilir.

Sarımsak gibi baskın kokulu besinler tüketen bireylerde kana karışan aromatik bileşiklerin akciğerden atılımı sonucunda nefes kokusu olabilir veya ağız kuruluğuna sebep olarak kokuya neden olan yağlar, aşırı kahve tüketimine bağlı olarak dolaylı olarak ağız kokusu olabilir.

Bu durum için bir tedaviye gerek yoktur; etkenden uzaklaşılırsa koku sorunu çözülmüş olur.

Ağız Kokusuna Hangi Faktörler Sebep Olur ?

Ağızda, özellikle dilin arka tarafında milyonlarca bakteri yaşar. Çoğu kişideki ağız kokusunun sebebi bunlardır. Ağzın sıcak ve nemli ortamı bu bakterilerin büyümesi için ideal koşulları oluşturur. Ağız kokusu çoğu zaman ağızda buna yol açan bir sebepten kaynaklanır.

Sindirim sisteminin başından sonuna kadar olan yol üzerindeki herhangi bir rahatsızlık ağız kokusuna neden olabileceği gibi ayrıca bazı organ bozuklukları da ağız kokusuna neden olurlar.

Dolayısıyla ağız kokusu şikayeti olan bir bireyde önce ağızdan başlayarak gerekli kontrollerin yapılması gerekir. Ağız kokusu sebepli çözüm arayışlarında dişler ve diş sağlığı ilk aşamadır

En basitinden başlamak gerekirse,

Diş çürüğü, kronik dişeti iltihabı veya diştaşı varlığı, kötü yapılmış kaplamalar, gömülü yirmi yaş dişi varlığı veya yerinden oynamış protezler ağızda hoşa gitmeyen kokuya sebep olurlar.

Eğer ağızdaki sorunlar giderildiği takdirde bireyin ağız kokusu devam ediyorsa o zaman boğaz bölgesinde sorunları olabilir. Kronik bademcik enfeksiyonu varsa veya bademcik taşı varlığında da şiddetli ağız kokusu olabilir.

Eğer bireyin ağız içi ile boğazı sağlıklı ise ve hala koku devam ediyorsa o zaman dikkat edilmesi gereken durumlar şunlardır.

1) Üst solunum yolu enfeksiyonları :

Sinüs kaynaklı enfeksiyonlar ve Geniz akıntısı varlığı

2) Akciğer kaynaklı enfeksiyonlar

3) Böbrek yetmezliği (balık kokusu gibidir)

4) Mide rahatsızlıkları (gastrit- ülser)

5) Şeker hastalığı (aseton kokusu gibidir)

6) Metabolizma bozuklukları

7) Karaciğer yetmezliği

8) Kronik Kabızlık

9) Sıvı gıda eksiklikleri :

Burada vücuttaki yağ ve protein çözünmeye başlar, bu metabolizmanın yan ürünleri kötü ağız kokusu olarak yansır

Düzenli dişhekimi kontrol muayenesi esnasında ağız kokunuz hakkında değerlendirilebilirsiniz.

Eğer sistemik olarak bir probleminiz yok fakat ağız kokunuz varsa araştırmaya ağız bölgesinden başlamak en doğrusudur. Çünkü ağzınızda görülebilecek en ufak bir problem ağız kokusuna neden olur. Ancak ağzınızdaki etkenleri ortadan kaldırıldığı zaman sıkıntılarınız devam ediyorsa o zaman diğer faktörleri de araştırmak ve sırasıyla elemek sağlığınız için önemli olacaktır.

Ağız kokusunun ne kadar devam edeceği bu duruma sebep olan etkene bağlıdır.

Ağız kokusunun sebebi kötü ağız hijyeni ise düzgün diş bakımıyla nefesiniz hemen düzelmeye başlar.

Dişeti hastalıkları, dişte bulunan çürük, diş apsesi veya kaplamalardaki sıkıntı nedeniyle oluşmuş olan bir koku ise tedaviye başlandıktan hemen sonra ciddi şekilde azalma olması beklenmektedir.

Sistemik hastalıklardan kaynaklanan ağız kokusu daha uzun süreli bir sorun olabilir.


Ağız Kokusu Nasıl Önlenir ?

İnsanların online sunucularda cevabını aradıkları en baskın şikayetlerden biri olduğu fikrindeyim. Bunun sebebi rahatsızlığın bizzat kişinin kendisi tarafından farkedilmesi diye düşünüyorum.

Sizlere bir hekim olarak tavsiyem şudur ki :

Ağız kokusunun oluşmasının önüne geçmek, sonradan karşılacağınız sıkıntıları gidermenizden daha basittir. Sabahları kısa süreli yoğun olmayan bir koku varsa sorun olmayabilir ama eğer sürekli devam eden bir koku mevcutsa veya ağız kokunuz çevrenizde de rahatsızlık yaratacak boyutlara gelmişse mutlaka bir problem mevcuttur.

Diş hekiminiz kullanmış olduğunuz ilaçlara ve geçmişinize bakarak kuru ağız ve koku yapabilecek sebepleri inceler. Diş hekiminiz ayrıca kişisel alışkanlıklarınız (sigara, tütün) ve beslenmenizle ilgili sorular da soracaktır.

Diş hekiminiz diş, dişetleri ve salgı bezlerinizi kontrol eder. Kafa ve boynunuzu yoklayarak, ağız ve burundan çıkan nefesi değerlendirir.

Problemin ilerlemeden önüne geçilmesi hayat konforunuzu yüksek tutacaktır.

 
 
 

Commentaires


Yazı: Blog2_Post

© 2020 dranilyilmaz.com Tüm Hakları Saklıdır.

Site içeriğinde bulunan bilgiler bilgilendirmek içindir. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

bottom of page